Monday, February 21, 2011

Ayam Masak Kicap...


Ni mrs tan masak dah lama...
Tapi mmg menu tetap la kat umah tu...
Coz lauk fav bebudak nih...
Kalau ayam + kicap mmg laju...
Byk mana letak pon mmg confirm habis...

Bahan-bahan:
Ayam potong kecik (garam + kunyit & mrs tan biasanya akan goreng garing)
Kicap kipas udang
2 tbspn air asam jawa
3 tbspn cili sos
Bawang merah dihiris nipis
Bawang putih dihiris nipis
Halia dihiris nipis abt 2 cm
10 biji cili padi (xyah potong biar sebiji2)
1 biji cili hijau dihiris nipis
1 biji cili merah dihiris nipis
1 biji tomato
2 sudu besar minyak utk menumis
Sedikit air


Cara2nya:
Goreng ayam dulu - pls refer above
Tumis bawang merah + putih + halia (agak2 nak pakai byk mana - mrs tan suka bawang byk)
Masukkan the chilies
Dah naik bau masukkan kicap + air asam jawa + cili sos + air
Dah mendidih masukkan ayam & biarkan sekejap
Last sekali dah matikan api masukkan tomato
mrs tan tak suka tomato yang lecur sgt sebab tu masuk last
Hidang, baca Bismillah & makan ngan nasi putih

Sometimes mrs tan masukkan jugak kentang goreng (bukan french fries ye - kentang potong baji & goreng)
Lauk ni xpedas unless gigit cili padi tu la
Confirm meleleh ayor idung...hehehe

Smlm mrs tan buat lagi Sicilian Orange Kek tu...
Pon dah abis gak...
Siap en. tan dara suh buat lagi coz nak bawak bagi kawan kat sekolah...hehehe
Next time mrs tan nak tambah ngan cheese frosting plak...

No comments:

Post a Comment