Friday, April 1, 2011

Asam Pedas Ikan Selar...


Lauk pedas mmg wajib dalam Tan's household...
Kalau xde kicap & cili padi potong pon dah cukup...
Asam pedas ni ikut ikan apa yg ada dlm fridge...
Masa mrs tan masak hari tu ada ikan selar so jadi la resepi kat atas ni.
So far mrs tan selalu masak guna ikan pari, kembung, selar kuning, ikan parang...
Ayam & daging xpenah try lagi...

Bahan2:

3 ekor ikan (jenis & potong ikut suka)
3 sudu besar cili kering blend
Air asam jawa - ikut citarasa sendiri
Garam & ajinomoto - ikut citarasa
3 biji bawang merah, 2 biji bawang putih & 1 inci halia - dikisar/hiris/tumbuk halus
Serai 2 batang
Bendi/Terung
1 biji tomato
Sedikit serbuk kunyit
Minyak untuk menumis

Method:

Panaskan minyak
Tumis bawang merah, putih & halia sampai wangi
Campurkan sekali kunyit serbuk
Pastu kecikkan api (mrs tan suka guna api kecik coz nnti warna jadi cantik)
Masukkan air asam jawa, garam & pak aji
Masukkan cili blend goreng sampai wangi
Tunggu mengelegak & pekat
Last sekali masukkan ikan, bendi/terung
Biarkan mengelegak sekali lagi
Matikan api dan hidang

No comments:

Post a Comment