Thursday, June 16, 2011

Homemade Fishball...



Sila abaikan kuali tu ye. Bukan xde yg baru tapi sayang nak pakai sejak2 teruna dah pandai ke dapur. Takut ilang lagik layer non-sticknyer dan jadi mcm kat atas tu...hehehe

Wiken lepas mrs tan & family balik Lubuk Cina...
Tido sana 2 mlm...
Antara aktiviti kat sana ialah pegi Bandar Hilir & Pasar Kuala Sg. Baru...
Syok betul kat pasar tuh segala tok nenek hasil laut ada...
Antara fresh ngan tak je...
Memandangkan resepi fish ball tu dah berkurun mrs tan simpan so berkobar2 la nak cari tenggiri...
Dapat dua ekor abt 500gm each...
Dapat udang & sotong jugak...
Pastu sampai KL tak sempat kemas kain baju terus mrs tan kedapur mengerjakan ikan tenggiri tu...
mrs rasa vangga jugak la coz my 1st attempt berjaya in terms of rasa but outlook tu tak lawa sgt coz tak bulat cantik...
Bukan takat rasa je dengan kenyal lagik...
Oklah resepi as below...
Btw resepi ni mrs amik kat either 3 hungry tummies or table for two tak ingat (kat original recipe siap ada gambo lagik)...
Nway TQ...

Homemade Fishball

Bahan2:

500gm ikan tenggiri (ambil isi ikan je, kulit/tulang/kepala ketepikan boleh buat fish stock later)
1 tspn garam (2/3 campur dlm isi ikan 1/3 dilute kat dlm air below)*
1 tspn white pepper
1 tbspn tepung jagung
Air agak2 je - abt 5 sudu makan*

* ini utk campur dlm paste ikan. utk handle the paste sediakan air lain.

Method:
Isi ikan/garam/garam/white pepper cincang halus - mrs tan guna pisau je
Dah halus selang-selikan dengan air garam sampai dpt consistency yg halus
Then masukkan tpg jagung sebatikan ngan paste tu (masa buat ni basahkan tgn utk senang handle paste tu)
Siap process tu kepalkan pastu buat process membaling bukan atas lantai tapi dlm mangkuk or chopping board ye...hehehe
Btw process ini sedikit messy ye
Buat 4 to 5 kali - ni utk dptkan kekenyalan (springy)
Dah siap boleh la bulatkan pastu rebus abt 5 mins
Lepas tu cicah ngan cili sos pon sodap - tak sempat goreng cos dah tak sabar2 nak tau rasa dia...
Air rebusan jgn buang campurkan ngan tulang/kulit/kepala ikan tadi dapat la sup ikan - sedop ooo coz dpt ikan fresh

Verdict dari en. tan dia kata sedap...
Tapi tak bole buat jual sebab food cost tinggi...
Iya la pakai 99% ikan kan...
Dari 500gm mrs tan 30 ketul...
Teruna plak eksen saja je nak bagi mama geram...
Makan tapi xde kata apa...
Dara suka...

Confirm mrs tan akan buat lagi...
Sebab hasilnya memuaskan...

No comments:

Post a Comment