Monday, October 31, 2011
Claypot Chicken Rice...
mrs tan mmg suka makan chinese food...
Claypot chicken rice mmg fav mrs tan...
X tau naper suka sgt makan nih...
Dulu masa kat office lama mrs tan kat Bgn AMDB Jln Lumut...
Food operator dia ada jual nih...
Sempoi je style dia...
Nasi pakai nasi putih biasa bukan style yg rendam beras dulu pastu masak dlm periuk tanah tuh...
Pastu kuah dia buat siap2 pastu boleh pakai untuk hot plate mee jugak...
Rasa for me dah ok cuma boleh improvekan lagi...
Am going to list down the recipe kalo ada yg nak try sila tambah & kurangkan ikut selera memasing ye...
Resepi nih combination hasil google di internet and from kakak berniaga kat foodcourt Bgn AMDB dulu tu...
TQ all...
Claypot pulak mmg ada satu kat umah mrs tan...
Nenek Normah yg tolong beli kat Ayer Hitam Johor...
Dulu2 nak masak kari mesti pakai periuk nih...
Kalo pakai periuk lain confirm xcantik & naik minyak...
Sekarang alhamdulillah dah ok sikit walo xperfect lagik...hehehe
Bahan2:
Ayam dipotong kecil (agak2 la nak byk mana - kalo nak senang makan letak la isi ayam je tapi for me kalo ada tulang2 baru la best)
Chinese mushroom (rendam air panas pastu dah lembut buang batang & belah 4)
2 inch halia (dihiris nipis)
1 labu bawang putih (ketuk2 je)
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar karamel masakan
1 sudu besar oyster sauce
1 tbspn minyak bijan
2 cawan air
2 tbspn tpg jagung dicampur sedikit air (utk pekatkan kuah)
1 tspn black pepper
Minyak untuk menumis
Sayur pak choy
Isi ikan kering (tenggiri or kurau) yg dah digoreng garing
White pepper
Method:
Panaskan minyak, tumis halia dan bawang sampai wangi
Masukkan segala jenis kicap/karamel masakan/oyster sauce & black pepper
Masukkan ayam biarkan sekejap (gaul2kan)
Masukkan mushroom
Next masukkan air biarkan mendidih
Campurkan minyak bijan & bancuhan tepung jagung
Matikan api dan biarkan
Next step letak sedikit minyak kat dlm claypot biarkan panas
Masukkan nasi dah dah dimasak (agak2 nak letak banyak mana)
Tuangkan kuah yg dah dimasakkan tadi + letak sayur then tutup claypot about 5 mins (nak kasi sayur layu and kuah sebati dgn nasi)
Matikan api, masukkan ikan kering and sedikit white pepper
Pastu time nak makan ambik pinggan lain dan senduk nasik letak dalam pinggan
Cara nih boleh cepatkan nasi tuk sejuk so that senang nak makan
Kerak dia pon sedappppp oooooo...hehehe
Selamat mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment