Thursday, October 18, 2012

Ikan Belah/Sumbat Belakang...


Lauk ni kalau nenek Normah masak pergggghhhh...
Mmg sedap...
Mmg out of this world...hehehe

Tgk gambar cam nampak xlawakan??...
Tapi cuba makan tgk lawa ke tak??... :-)

mrs tan dah banyak kali buat...
Ofkos la xleh lawan apa yang nenek Normah masak...
Mak kan simple camne pon masak confirm sedap...

Ni lauk fav teruna and mrs tan...
Dara pon ok gak cuma en. tan je xbrape minat...

Kalo tanya resepi kat nenek Normah biasala semuanya pakai serba sikit...
Xpon improvise ikut apa yg ada kat dapur...
Resepi kat bawah ni adalah hasil ikut suka hati mrs tan...hehehe

Moh tgk bahan...

Bahan:
1 ekor ikan jaket/cencaru yang dibelah belakang (medium size)
- buat dua belahan n jgn buang tulang tengah
- kulit keras kat luar jgn buang
- dada jgn potong
Kelapa parut ikut berapa besar ikan (mrs tan guna lebih coz suka letak kat dlm kepala n dada ikan)
4 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*
Cili padi* (ikut tahap kepedasan yg anda suka)
1 sudu kecil jintan manis**
1 sudu kecil jintan putih**
1 sudu kecil ketumbar**
Gula**
Garam**
Kunyit
Air asam jawa**
2 sudu butter
2 sudu minyak

Method:
Cuci bersih ikan gaulkan garam n kunyit then letak tepi
Garu n keluarkan isi ikan campur dlm kelapa parut (A)
Tumbuk * hingga lumat. Campur dlm (A)
Campurkan bahan2 lain ** dlm (A). Adjust rasa
Sumbat kat dlm 2 belahan ikan tadi. mrs tan suka letak kat dada & kepala ikan
Panaskan kuali n masukkan butter n minyak (guna api kecil takut hangus)
Masukkan ikan n tutup kuali. Kena selalu balikkan ikan takut hangus
Bau dia mengancam tau...
Bila ikan dah masak transfer dlm pinggan
Dah boleh makan :-)

Cuba jgn tak cuba...

No comments:

Post a Comment