Wednesday, October 31, 2012

Sambal Hitam Pahang..

Ohemgee...
Oh my gucci...
Ohhh my sambal hitam...
Haaa yg ni baru betul...

Dapat resepi dah blog mamawandiha...
TQ ye sebab share resepi...

Gigih mrs tan buat sambal hitam tadi...
Alhamdulillah berjaya merealisasikannya...
Buah belimbing buluh pun xbanyak...
Raya hari tu petik kat Lubuk China...
Ada la dlm besar 2 ibu jari...
Dapat 7 to 8 biji...
Itu lah yg mrs tan kerjakan untuk buat sambal...
Jom tgk bahan2...

Bahan2:

7 to 8 biji belimbing buluh
Cili padi ikut suka
Segenggam ikan bilis
6 ulas bawang merah - 3 hiris halus and 3 lagi tumbuk halus
Kicap kipas udang ikut selera
Garam n gula untuk perasa
Minyak untuk menumis

Method:

Belimbing buluh letak dlm periuk and keringkan airnya sampai buah seakan kehitaman
Tumbuk lumat cili padi, bawang merah dan ikan bilis
Panaskan minyak and tumis wangi bawang merah yg dihiris halus
Masukkan bahan tumbuk/kicap/gula garam - mrs tan guna kicap sikit je sebab dah habis
Kecilkan api dapur dan terus gaul sampai kering
Toskan minyak, hidang n makan dengan nasi panas
Nikmat... :-)


Abaikan rupa yang xmeletup ni...
Bak org putih kata "don't judge a book by its cover"...
Cuba try test mesti xmenyesal punya...

No comments:

Post a Comment