Tuesday, March 1, 2011

Kek Pisang Sempoi...


Salam...
Buat semlm requested by en. tan dara...
Sambil nak menghabiskan stok pisang seblm layu di tasik madu...hehehe
Tak silap dapat resepi ni kat resepi.net kot...
Nanti mrs tan google balik...
Pe pon tima kasih kat tuan punya resepi ngan puan yang postkan kat internet...
Mmg mudah dan hasil pon sgt memuaskan...
mrs tan tak pakai mixer pon pukul telur & gula ngan tangan jer...
Mari kita share resepi...

Bahan2:
4 biji pisang medium size (ai pakai pisang berangan yg a bit besar so reduced to 31/2 biji je)
3 biji telur medium size (mrs pakai AA size mula ingat nak pakai 2 biji je tapi takut tak jadi plak)
13/4 cawan self raising flour
1/4 cawan tpg jagung
1 tspn soda bikarbonat
secubit garam
1 cawan minyak masak (ai pakai canola oil)
1 cawan gula (mrs tan pakai gula halus)

Method:
Pukul telur + gula sampai kembang
Masukkan pisang yang dah dilenyek
Masukkan mixture of both tepung bit by bit + garam + soda bikarbonat
Last sekali masukkan minyak & gaul sebati
Masukkan dlm loyang yang dah digreasekan + lapik ngan kertas minyak
Bakar dlm oven for 45-50mins @ 170 cel


Mmg bakal ada repeat baking...
Next time maybe mrs tan akan letak lemon sket coz dulu penah makan kek pisang yang ada rasa lemon sedappp sgt...
One thing ai like abt this resipi ialah xde letak vanilla...
Selalu yg beli bau vanilla dia kuat sgt tu yg mrs tan tak minat...
Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment