Monday, March 21, 2011

Yong Tau Fu Sos...



Vangga tul la mrs tan coz berjaya buat dua2 sos nih...
Tapi verdictnye tak cun sgt la...
Yang sos hitam tu termasin plak...
Yang sos merah tuh tak cukup pedas pastu en. tan kata cili tu masak tak cukup lama...
Xpe2 ai terima kritikan itew ye...
Simpan dalam punyerrrr...hehehe
Practise makes perfect okeeehhhh...

Sebenarnya mmg xde plan nak buat tapi kebetulan abg en. tan bagi stok fish ball & kaum kerabat tu yg terus nak buat steamboat aka yong tau fu yang tak cukup bahan...
Then bila suh en. tan gi cari sos kicap pedas n sos cili padi agromas dia tak jumpa plak tu yang mrs tan berkobar nak cuba buat...
Resepi plak mmg dah lama amik kat tenet & again lupa sapa punya resepi...
To tuan punya u know who u are TIMA KASIH byk2...

Bahan2:

Sos Hitam

200 gm taucu (campur air sket then blend halus)next time mrs tan akan kurangkan to 150gm
1/2 cawan kicap pekat (mrs tan campur kicap pekat & kicap manis kipas udang)
1.5 cawan air
Gula secukup rasa
1 tspn tepung jagung (campur air sikit - to thicken the sauce)
2 tbspn minyak masak tuk menumis

Method:

Tumis taucu sekejap + air sampai mendidih + gula secukup rasa & last sekali masukkan bancuhan tepung jagung ikut pekat mana suka

Sos Merah (Pedas)

20 biji cili merah (dibuang biji & blend)for me tak cukup pedas so next time akan campur with either cili kering or cili padi
1 cawan air
2 tbspn plum sos
1 tbspn cuka
Gula & garam secukup rasa
2 tbspn kacang tanah blend (goreng w/out minyak)
2 tbspn bijan (goreng w/out minyak)
1 tspn tepung jagung (campur air sikit - to thicken the sauce)

Method:

Masak cili + air sampai mendidih (guna api kecil) + masukkan gula+garam+cuka+sos plum
Masukkan bancuhan tepung jagung ikut pekat mana suka
Last sekali masukkan kacang tanah & bijan.

Matikan api hidang

No comments:

Post a Comment