Thursday, March 10, 2011

Talapia Kukus...


My family really heart this simple dish...
Kalau kemalasan menghampiri tahap melampau mrs tan akan letak veges sekali...
So xyah goreng sayur...

Dulu mrs tan mmg tak makan ikan sungai...
Be it keli ke, talapia ke, patin ke atau yang seangkatan dgnnye...
Tapi since kahwin sumer ikan yg tak minat ni boleh makan & tau jugak la cara nak masak...
So last nite mrs masak this dish...
Selalu kalau beli suka beli talapia hitam...
Yang versi merah tu tak minat sgt...
Moh tgk bahan2 nyer...

Bahan2:
1 ekor talapia hitam medium size (bersihkan pastu rendam dlm air asam jawa sekejap utk hilangkan hanyir dia. sometimes mrs tan cuci dgn air beras pastu dikelar2 menyerong isinyer)
5 biji bawang besar dihiris nipis
10 ulas bawang putih dihiris nipis
2 inci halia (normally mrs tan pakai halia tua)dihiris nipis
Veges ikut suka hati (sometimes mrs tan letak carrot, mushroom, kacang buncis, tomato etc etc)
Minyak utk menumis
Garam
3 drops of Minyak bijan
Sedikit kicap
Pengukus

Method:
Tumis bawang dulu, pastu masukkan halia last sekali masukkan bawang putih
Bila semua dah ditumis masukkan garam & kicap matikan api
Lepas tu baru masukkan minyak bijan & gaul rata
Pastu taburkan bahan2 tumisan tadi atas ikan yang dah dikelar dan disapukan garam & black pepper.
en. tan suka sorok byk bahan tumis tadi kat tempat belahan kat dada ikan
Pastu susun fav veges
Susun yang lambat empuk first
Mana2 yang cepat empuk tu masukkan towards the end of the cooking
Masa hidang buatkan (utk cicah) cili padi dihiris halus, 1 biji limau nipis & kicap (mrs tan pakai kicap kipas udang)


Simple but mmg meletopppsss...

No comments:

Post a Comment