Monday, March 7, 2011

Sotong Goreng Tepung...


Smlm mrs tan masak the above...
B4 this pernah la try few different receipes...
Ada yg OK ada yg KO...
So smlm try another one...
Fully satisfied with it...
Mmg sedap makan panas2...
Cicah plak ngan thai sos...
Tapi kalau sejuk tak tau la pulak samada sutun tu akan still crunchy atau tidak...
Resepinya as below...

Bahan2:

4 ekor sotong (mrs tan guna size yang a bit besar - buang kulit/mata/ink tuskan bagi kering + garam + serbuk kari)
1 cawan tepung gandum**
1 satu sudu besar tepung jagung**
1 teaspn baking powder**
1 teaspn garam**
1 teaspn lada sulah**
4 biji garlic cincang halus**
2 eggs (dipukul manja)
Minyak yg banyak untuk menggoreng

Method:

Campur semua bhn bertanda **
Gaul sotong dalam bhn2 ** kemudian masukkan dlm telur then masukkan balik dlm **
Goreng 2 mins each side atau sampai color yg anda suka
Jgn lama sgt nnti sutun liat
Angkat, hidang & makannnnnnnn

Oleh kerana mrs overly excited sebab sotong tu cantik dicoated dgn tpg maka tak sempat la nak transfer dlm pinggan yg proper sket...
So terhasil la gambar sutun atas kitchen tissue...hehehe
Btw resepi ni ada dlm collection mrs tan agak lama so tak ingat sapa punyer...
Yang pasti amik dari tenet...
TQ tuan/puan yng punya resepi ni ye...

No comments:

Post a Comment